PROFINET
In de wereld van industriële automatisering is PROFINET een veelgebruikt communicatieprotocol voor real-time dataoverdracht tussen controllers en veldapparatuur. Hoewel PROFINET bekendstaat om zijn betrouwbaarheid en snelheid, kunnen er toch storingen optreden die de productieprocessen ernstig kunnen verstoren. Het is daarom van belang om inzicht te hebben in de huidige staat en mogelijke storingen van het netwerk. Ook dienen de juiste methoden gebruikt te worden voor het analyseren en oplossen van deze problemen.
In deze blog bespreken we veelvoorkomende PROFINET-storingen, hoe ze te analyseren en hoe de diensten van RoFitronics u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw netwerkprestaties.
Wat is PROFINET?
PROFINET is een industriële netwerk protocol gebaseerd op het Ethernet-standaard. PROFINET is origineel ontwikkeld door Siemens, voor de automotive industrie die snelle en naadloze communicatie mogelijk maakt tussen IO-Controllers (zoals PLC’s) en IO-Devices, zoals sensoren, actuatoren en frequentieomvormers. Het is ontworpen voor real-time en acyclische communicatie in fabrieksautomatisering, wat cruciaal is voor het optimaliseren van productieprocessen.
Veelvoorkomende PROFINET Storingen
Ondanks de betrouwbaarheid van PROFINET kunnen er (lastige) storingen optreden, vaak als gevolg van problemen in de fysieke laag, verkeerde configuraties of EMC-verstoringen (elektromagnetische compatibiliteit). Hieronder een aantal van de meest voorkomende oorzaken van PROFINET-storingen:
-
Problemen in de fysieke laag:
Een van de meest voorkomende oorzaken van PROFINET-storingen zijn fouten in de bekabeling, beschadigde of niet goed aangesloten connectoren. Verkeerd aangesloten kabels, verkeerde routing van kabels, te lange kabels, of gebruik maken van niet conforme kabels kunnen signaalverzwakking en storingen veroorzaken. Vooral bij langere kabeltrajecten of installaties in ruwe omgevingen komt dit veel voor -
EMC-verstoringen:
Elektromagnetische interferentie is een grote boosdoener in industriële omgevingen. Zware machines, elektromotoren en voedingen kunnen elektromagnetische ruis veroorzaken, die PROFINET-signalen verstoren. Hierdoor kan communicatie-uitval of storingen optreden tussen netwerkcomponenten. -
Verkeerde configuratie:
Niet correct geconfigureerde netwerkcomponenten, zoals IP-adressen, VLAN’s, subnets of timing-instellingen, kunnen conflicten veroorzaken tussen apparaten. In TIA Portal worden netwerk devices standaard op een timing van 2 ms gezet, dit levert zeker bij grotere netwerken een enorme belasting op. -
Overbelasting van het netwerk:
Bij te veel apparaten die tegelijk data verzenden, kan het netwerk overbelast raken, wat resulteert in vertragingen of verlies van data. Dit is zeker het geval bij het gebruik van unmanaged switches probeer het gebruik van unmanged switches dan ook zoveel mogelijk te voorkomen!
Analyse van PROFINET-Storingen
Een diepgaande analyse van PROFINET-storingen begint altijd met een systematische benadering. Bij RoFitronics maken we gebruik van geavanceerde diagnose- en analysetools om problemen snel en effectief te identificeren. Hier zijn enkele belangrijke stappen die we hanteren:
- Visuele inspectie:
Storing lampjes, routing van kabels, aansluitingen van connectoren, type kabel etc… geven een eerste indicatie van de mogelijkheid tot storingen. Samen met de verhalen van de opdrachtgevers kunnen we tijdens de visuele inspectie al een beeld vormen. Deze wordt met de Signaalkwaliteit en bekabelingtesten vaak al bevestigd. - Signaalkwaliteit:
Het meten van de signaalkwaliteit met behulp van in-line analyzers, kan afwijkingen detecteren die duiden op verzwakte verbindingen of EMC-invloeden. En kan deze duidelijk weergeven. - Bekabelingsanalyse en testen:
Het inspecteren van kabels en connectoren op fysieke schade of verkeerde aansluiting.
En het testen op de juiste werking van de signaaldrager en afscherming van de kabel.
Tools voor Storingsanalyse
RoFitronics maakt gebruik van geavanceerde tools voor de diagnose van Profibus-netwerken, zoals:
- ATLAS V2 – PROFINET Logger:
Hiermee kunnen we de signaalkwaliteit in-line meten en storingen in de datacommunicatie opsporen. Daarbij worden de meetpunten over langere periode gelogd, waardoor intermittent fouten ook in beeld gebracht kunnen worden. - Chauvin Arnoux Aardingstang:
Deze tool gebruiken we om bekabeling en in het bijzonder de afscherming(shield) te testen.
Een goede afscherming vloeit eventuele EMC af naar de aarde, en voorkomt hiermee EMC beïnvloeding op het signaal.
De afscherming, en aarding is dus essentieel voor een gezond netwerk. - Ideal PROFINET netwerk tester:
Deze tool wordt gebruikt om de fysieke laag door te meten, en om fouten in de bekabeling te vinden. Van elke verbinding kunnen we een rapport maken, zo kunnen we ook met zekerheid zeggen dat de fysieke laag OK is en conform de PROFINET normen.
RoFitronics: Uw Partner in PROFINET Diagnose en Onderhoud
Bij RoFitronics begrijpen we dat storingen in PROFINET-netwerken kunnen leiden tot stilstand en hoge kosten. Onze diensten zijn gericht op het voorkomen van ongeplande stilstand door middel van regelmatige netwerkmonitoring, preventief onderhoud en storingsanalyse. Met onze diepgaande kennis van industriële communicatieprotocollen, zoals PROFINET en PROFIBUS, helpen wij u om uw systemen stabiel en efficiënt te laten draaien.
Of u nu te maken heeft met onverwachte uitval, communicatiefouten of problemen bij nieuwe installaties, RoFitronics biedt de expertise en de tools om snel de bron van het probleem te vinden en een oplossing te bieden. Onze preventieve aanpak zorgt ervoor dat storingen vroegtijdig worden opgespoord, waardoor kostbare stilstand wordt voorkomen.